СВЕТА ГОРА: НИЕ СМЕ НА СТРАНАТА НА ПАТРИЈАРХОТ И НЕ ДОЗВОЛУВАМЕ ДА БИДЕ ПОНИЖЕН

Според грчкиот портал Ромфеа, Свештената општина Света Гора по вчерашната седница соопшти: „Света Гора е на страната на Вселенската Патријаршија и нема да дозволиме никој да ја понижува. Хеленизмот и Вселенската Патријаршија имаат примат во православието. Света Гора сака да го сочува мирот и единството на Црквата, но светогорците нема да дозволат било кој да го понижува хеленизмот и Вселенската Патријаршија“. Прочитај повеќе

ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА ИЗВРШИ „ПОГРЕБАЛНА ЦЕРЕМОНИЈА“ НА КУЧЕ

Голем скандал се случи во еден храм на Цариградска Патријаршија во Соединетите Американски Држави. Екуменизмот си го прави своето. Свештеник на Вселенската Патријаршија во Детроит изврши погребална церемонија на полициско куче. Кучето беше кремирано и неговиот прав беше положен пред иконостасот и „испратен“ со звуци на гајда. Прочитај повеќе

ЕКУМЕНИЗАМ: Цариградска патријаршија дозволи втор брак за свештенството

Свештениот Синод на Константинополската патриаршија на свештениците и ѓаконите на својата црква им разреши повторно стапување во брак во неколку случаи: ако свештеникот е вдовец или ако неговата сопруга сама заминала од него, на 3 Септември соопшти „Интерфакс“ со линк од грчката новинарска агенција за црковни вести „Ромфеа“. Прочитај повеќе