Архиепископ Аверкиј Џорданвилски: СТРАШНА НОЌ (3/16-4/17јули 1918 год.)

 

 

Во ноќта која ни претстои, се навршуваaт точно 54 години од онаа страшна ноќ, во која, во Екатеринсбург, во историјата на човештвото се случи беспримерно злосторство – беспримерно според својата суровост, според ретката злоба која се пројави во него, и особено за погубните  последици, не само за нашата татковина – Русија, туку и за целиот свет. Сосема погрешно е на ова злосторство да се гледа само како на политички чин, а на служењето парастос за убиенoтo  Царско Семејствo, само како на неумесно бавење со политика, за што некои со задоволство не обвинуваат. Прочитај повеќе