Св. Нил Сорски: Поука за сеќавање на смртта.

prepodobnyi-nil-sorskiiАко нашето срце не сака сега, тогаш, ќе го принудуваме постојано да се сеќава на смртниот час и да и говори на својата душа: „Авај, мрачно душо се приближува времето на твоето излегување од телото! До кога нема да се отрезнеш од лошите дела?! До кога ќе пребиваш во униние?! Зошто не размислуваш за смртниот час? Зошто не сѐ ужаснуваш од Страшниот Спасов Суд? Прочитај повеќе