ОДЛУКА ЗА КАНОНИЗАЦИЈА НА РУСКИТЕ НОВОМАЧЕНИЦИ

 

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух

 

Соборот на епископи на Руската Православна Црква Задгранична со длабока почит го разгледа подвигот на мачеништво и исповедништво на безбројните верници на руската земја кои пострадаа од рацете на безбожниците – гонителите на верата Христова.

Уште од времето на Великиот Кнез Владимир рускиот народ со сето срце ја прифати православната вера. Таа ги вдахновнувала бројните свети кнезови, иерарси и подвижници осветувајќи ги христијанските темели на руската култура. Прочитај повеќе

ВИСТИНСКАТА ЦРКВА ХРИСТОВА Е НЕПОГРЕШЛИВА

Својствата на НЕПОГРЕШЛИВОСТ на вистинската Црква Христова, како што за тоа учат Светите Отци и како што живо сведочи за тоа и самата историја на Христијанската Црква, почива на нејзината СВЕТОСТ (види курсы Догматического Богословия Митрополита Макария, Архиепископа Филарета, Епископа Сильвестра и Протоиерея Н. Малиновского), и тоа СВОЈСТВО НА НЕПОГРЕШЛИВОСТ И ПРИНАДЛЕЖИ НА ЦЕЛАТА ЦРКВА ВО НЕЈЗИНАТА ЦЕЛИНА – во таа смисла, што НИКОГАШ ЦЕЛАТА ЦРКВА ВО ЦЕЛИНА НЕМОЖЕ ДА ОТСТАПИ ОД ВИСТИНАТА, БИДЕЈЌИ ТОА НЕМА ДА ГО ДОПУШТИ СВЕТИОТ ДУХ. Прочитај повеќе