Во Романија се посилен е отпорот кон екуменизмот

   Наша единствена желба е да продолжиме да живееме и да делуваме во духот на Православието, кое што го проповедаше Господ Исус Христос, православие според преданието на Неговите свети Апостоли и свети Отци, Светото Писмо, кое од Светиот Дух е озаконето на Вселенските Собори на Црквата“.

По Соборот на Крит, Романија ја заплисна широк бран на неспомнување на епископите кои учествуваа во работата на псевдо-соборот и кои ги потпишаа неговите документи.

Од месец ноември, храбро се исповеда верата во скитот Радени (скит на света великомаченичка Параскева), кога старешината на скитот, иеромонахот Памво со отворено писмо го извести игуменот на манастирот Петру Вода, Архимандрит Харитон (Негреа), дека престанува со спомнување на надлежниот архиереј. И покрај притисоците и заканувањата со “превоспитување”, братството на скитот и мирјаните кои доаѓаат таму, не потклекнуваат. Прочитај повеќе