Св.Филарет Нов Исповедник (Вознесенски): ПОСЛАНИЕ

Пoслание на Митроолит Филарет до браќата во Христа православни епископи и до сите на кои им е драга судбината на Руската Црква

 

Пред некое време Советската власт во Москва и по разните краишта на светот ја празнуваа годишнината на октомвриската револуција од 1917 година, која што и ги донесе на власт.

Ние во тие денови си спомнуваме за почетокот на крстниот пат на Руската Православна Црква, на која, до ден денес како да се нафрлиле сите сили на адот. Судрувајќи се со отпорот на силните по дух архипастири, пастири и мирјани, комунистичката власт за борба со религијата уште од првите денови се трудеше да ја ослаби Црквата, не само со убивање на нејзините посилни водачи, но и по пат на создавање расколи. Прочитај повеќе