Што е 8 март и зошто го одбележуваат само поранешните комунистички земји

 

8 март кој некаде се одбележува како “ден на жената” звучи убаво на површината но има многу ужасна позадина. Тоа е ден кога со крвопролевање и братоубиство, болшевиците во Петроград ја започнале револуцијата и граѓанската војна во 1917 година.

Февруарската револуција започнала на 8 март и траела до 12 март (23. И 27 февруари според јулијанскиот календар) и неговата непосредна последица е абдицирањето на царот Николај II, колапсот на Руската империја и крајот на династијата Романови. Прочитај повеќе