Се спротивставува ли Света Гора на екуменизмот?

По повеќе отворени писма на светогорските монаси во кои го повикуваат Светиот Кинот на Света Гора, како управно тело на монашката република, да го осуди лажниот собор на Крит и да донесе одлука за оградување од Константинополскиот Патријарх во светогорските манастири, се огласи Светиот Кинот, со соопштение кое го пренесува порталот agionoros.ru. Прочитај повеќе

Се подготвуваат прогонства на светогорските монаси „непоминајуштих“

Монасите кои што престанаа да го спомнуваат Константинополскиот Патријарх Вартоломеј, добија известување дека ќе треба да ги напуштат своите ќелии. Бројот на монасите кои што прекинаа молитвено општење со Цариградскиот Патријарх е над сто души. Прочитај повеќе

Повеќе од 50 ќелии на Света Гора престанаа да го спомнуваат Вселенскиот Патријарх

Дискусијата, поврзана со документите од Критскиот Собор, а исто така екуменистичките изјави на Цариградскиот Патријарх Вартоломеј, кој соопшти дека на 24 април, 2017 г. планира за првпат да ја посети познатата екуменистичка општина Тезе во Франција и да прими учество во екуменистичката молитва, доведоа до тоа повеќе од 50 ќелии на Света Гора да престанат да го спомнуваат на богослужбите, соопштува Русская Народная Линия. Прочитај повеќе

Нови поделби на Света Гора: Педесет ќелии престанаа со спомнување на Вселенскиот патријарх

Светогорските монаси се поделија на „за“ и „против“ Константинополскиот патријарх, на кого му е потчинета цела Света Гора, соопштува Интерфакс. Прочитај повеќе

Прогонствата продолжуваат:Во Московска Патријаршија еден игумен е ставен под забрана за свештенодејствие поради неспомнување на патријархот Кирил

 

На 03 Јануари 2017 г. игуменот Роман Загребнев, Псковска епархија, РПЦ МП, е „ставен под забрана за свештенослужење со одземање на свештеничката и монашката облека“. Причината е неспомнувањето на патријархот Кирил и негово јавно разобличување како еретик. Прочитај повеќе