Учењето на светите маченици за исламот

 

Новомачениците кои пострадале од  агарјаните” и се прославени од Црквата, стојат некако одделно од низата други, древни и нови маченици. Тие не биле убиени од незнабошците како мачениците од првите векови, не биле убивани од џелатите по заповед на безбожниците како во случајот со прославениот хор на руските новомаченици. Нив ги убивале монотеисти. Тоа уште еднаш потсетува дека нервот на сведоштвото на христијанските маченици – не е јавувањето на еднобоштвото, туку исповедањето на Христа, вистинскиот Бог и вистинскиот Човек. Прочитај повеќе