Недела на блудниот син

 Откако Адам згреши пред Бога и се одалечи од Него гревот стана неразделен сопатник на секој човек. Тој зол тиранин кој што ја измачува секоја човечка душа, и нанесува  крвави рани од кои што страда и се мачи секој земнороден.

Но, колку и да е голем гревот, колку и да ја притиска и измачува нашата душа, секогаш во пресрет ни доаѓа Добриот Самарјанин Кој е единствен Лекар и Кој вистински може да ја излекува нашата многу напатена и многу страдална душа. Единствен услов за тоа е, ние грешниците да го побараме тоа, бидејќи нашиот Господ и Бог ни дал слободна волја. А дека тоа е навистина така, дознаваме преку параболата за блудниот син: Прочитај повеќе

Православната Црква е единствената Ноева Арка на спасение

%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%8a_%d1%81%d1%82%d1%8b%d1%8f_%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b5%d1%8f_%d1%86%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b5_%d0%b7%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84

            „Никој да не биде господар во нашата вера: ниту цар, ниту епископ, ниту лажен собор, ниту било кој друг, туку само единствениот Бог, Кој и самиот преку своите свети ученици и ни ја предаде“ – Св. Марко Ефески

 

Секој православен христијанин кој се труди на тесниот и трнлив пат Христов, кој бдее над својата душа и кој се грижи за своето лично спасение, го има барем еднаш прочитано Светото Писмо, Стариот и Новиот Завет. Во Стариот Завет, односно во Првата Книга Мојсеева, во шестата глава, Св. Мојсеј Боговидец боговдахновено ни го опишува и објаснува животот на луѓето на земјата: „И виде Господ Бог дека лошотиите меѓу луѓето на земјата се големи, и дека сите мисли и помисли во срцата нивни беа зли во секое време… И рече Господ: „Ќе ги истребам луѓето што сум ги создал… Но Ное најде милост пред очите на Господа Бога… И Му рече Господ Бог на Ное: „Крајот на секое тело пред очите Мои дојде, зашто се исполни земјата со неправда од нив; и еве, Јас ќе ги истребам нив од земјата. Изгради си за себе ковчег од дрвото гофер… Јас ќе пуштам потоп, вода, на земјата, за да ја истребам под небото секоја плот во која има дух животен, се што е на земјата, ќе изгине“ (1 Мој. 6, 5-17). Прочитај повеќе