Архиепископ Аверкиј Џорданвилски (1906 – 1976)

Архиепископот Аверкиј е роден на 19 Октомври 1906 година во градот Казан, како Александар Павлович Таушев. Службата на татко му, благородник и висок државен службеник на Царска Русија, ги принудувала на често селење. Така, младиот Александар имал можност од прва рака да го запознае срцето на Русија, нејзините манастири  и светињи. Иако како дете ја напуштил татковината, сеќавањето на тие места не избледнале во него. Прочитај повеќе

Преподобен Паисиј (Величковски) (1722-1794)

 

 

            1-veli4kovski8На духовното делање, преподобниот Паисиј (Величковски) се научил на Атон, родното место на руското монаштво, лулката на аскетското просветување, кое што му недостасувало на старецот во руските манастири и молдавските скитови.

            Но, и Атон во тоа време бележил голем пад. Посетувајќи ги монасите, преподобниот барал за себе духовен отец – раководител, но не пронајдел и затоа пребивал сам, поминувајќи го животот во голема строгост. Прочитај повеќе