Екуменизам – еклисиолошка ерес (23)

ШТО ВЕЛАТ КАНОНИТЕ НА СВЕТИТЕ СОБОРИ?

1257753255_2_xl 

  1. правило на Св. Апостоли

Ако некој, макар и в куќа, заедно се моли со одлачен, таквиот нека биде одлачен..

  1. правило на Св. Апостоли

Ако некој, кој се вбројува во клирот, се моли заедно со расчинет(клирик) како со клирик, и самиот нека биде расчинет. Прочитај повеќе

Екуменизам – еклисиолошка ерес (8)

450078108ПАТРИЈАРХОТ АТИНАГОРА ВО ВАТИКАН

Во петок на 26 октомври 1967 г. папата Павле VI и патријархот Атинагора се сретнале по трет пат. Со солзи размениле израз на мистична љубов, свет братски целив што пред очите на милиони гледачи кои сето тоа го набљудувале преку Евровизија, навистина претставувало трогателна сцена. Тоа бил најјак доказ за единството во Христа. Двајцата првоерарси благословувајки го народот влегуваат во преполниот храм во кое кардиналите веке завзеле места, преку двесте членови на Бискупскиот Синод, клирот и претставници на редовните заедници на Рим, членови на дипломатскиот кор и други заедници.
Прочитај повеќе