Екуменизам и зилотизам

metdemetrius

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Амин.

Апостолот Павле во неговото послание до Римјаните ни го кажува следново: „Ве молам, браќа, пазете се од оние, кои предизвикуваат расцепи и соблазни против учењето, кое сте го научиле, и клонете се од нив! Зашто таквите не Му служат на нашиот Господ Исус Христос, туку на стомакот свој, и со слатки и ласкави зборови ги измамуваат срцата на простодушните“ (Рим. 16:17-18).

Овие зборови изискуваат огромна длабочина на сфаќање а тоа единствено им е дадено на оние од нас, кои се членови на Светата Православна Црква, да ги разберат во нивната вистинска смисла. Истото важи и за сите учења на Црквата. Прочитај повеќе