Втор претеча на Христовото Пришествие (За светиот пророк Илија и Антихристот)

 

„Ангел во тело, основа на пророците, втор претеча на пришествието  Христово…“ Со овие зборови Светата Црква го прославува големиот старозаветен праведник, кој живеел 900 години пред Христа – светиот пророк Илија, кој со својот необично строг подвижнички живот повеќе личел на ангел, отколку на човек.

Но, зошто светата Црква го нарекува втор претеча на Второто Христово Пришествие?

Прочитај повеќе

Архиепископ Аверкиј Џорданвилски: “Ако (некој) не ја послуша Црквата, нека ти биде како незнабожец и митник” (Мт. 18, 17)

 

 Овие страшни зборови на Самиот наш Господ Исус Христос ги слушнавме во Светото Евангелие што го прочитавме денес. Должни сме постојано да ги имаме на ум, но пред се – правилно да ја разбираме нината смисла и значење.

Зошто е тоа така? Прочитај повеќе