Архиепископ Аверкиј Џорданвилски: Ќе дојде ли антихристот, и кога?

CI-yJsEUwAAms9V(По повод сто дваесет и пет годишнината од раѓањето на
светиот отец Јован Кронштатски)

Многумина денес се сомневаат дека ќе дојде Антихристот и дури одбиваат да слушаат за тоа. Меѓу нас, колку и да изгледа чудно, има и духовни лица кои во својот поглед се присоединиле на либерализмот и модернизмот. Толку полошо за нив. Сакајки го тие тоа или не, Антихристот порано или покасно ќе пристигне, како што на тоа јасно нe учи Црквата, и тешко ним ако не го препознаат и му се поклонат, на тоа нe предупредува Самиот Господ Исус Христос, Кој им рече на јудејците: „Јас дојдов во име на Својот Отец и не ме примивте; а ќе дојде друг од негово име и него ќе го примите“ (Јован 5, 43). Под тоа “друг”, Црквата од секогаш го подразбирала Антихристот, учејки дека “Антихрист” значи не само “Христов противник” туку и “наместо- Христос” (предлогот “анти” на грчки означува и “против” и “наместо”).
Прочитај повеќе