Втор претеча на Христовото Пришествие (За светиот пророк Илија и Антихристот)

 

„Ангел во тело, основа на пророците, втор претеча на пришествието  Христово…“ Со овие зборови Светата Црква го прославува големиот старозаветен праведник, кој живеел 900 години пред Христа – светиот пророк Илија, кој со својот необично строг подвижнички живот повеќе личел на ангел, отколку на човек.

Но, зошто светата Црква го нарекува втор претеча на Второто Христово Пришествие?

Прочитај повеќе

Непосредно пред антихристовото доаѓање

„Ги знаеш знаците на антихристовото доаѓање,

но немој да ги чуваш само за себе,

туку соопштувај ги штедро секому.“

Св. Кирил Александриски

 

Се наближува големиот и радосен празник на Рождеството Христово. Многу руси и воопшто православни луѓе кои живет во диаспората оддамна се борат за тоа кај нас да се воведе новиот календар и така овој празник да се слави со американците и со сите неправославни кои во својата црква го користат новиот календар, за да не се двоиме од нив. Прочитај повеќе

Архиепископ Аверкиј (Таушев): Живеењето според Бога ќе стане многу мачно

 

archbishop-averkyЌе биде такво, затоа што, оној кој живее среде соблазните нема да може да одолее на нивното влијание. Како ледот кој под дејство на топлината ја губи својата цврстина и се претвара во најмека вода, и срцето, иако исполнето со добра волја, бидејки подложено на соблазнителни влијанија, намерно долготрајни, слабее и се менува. Прочитај повеќе

Екуменизам – еклисиолошка ерес (8)

450078108ПАТРИЈАРХОТ АТИНАГОРА ВО ВАТИКАН

Во петок на 26 октомври 1967 г. папата Павле VI и патријархот Атинагора се сретнале по трет пат. Со солзи размениле израз на мистична љубов, свет братски целив што пред очите на милиони гледачи кои сето тоа го набљудувале преку Евровизија, навистина претставувало трогателна сцена. Тоа бил најјак доказ за единството во Христа. Двајцата првоерарси благословувајки го народот влегуваат во преполниот храм во кое кардиналите веке завзеле места, преку двесте членови на Бискупскиот Синод, клирот и претставници на редовните заедници на Рим, членови на дипломатскиот кор и други заедници.
Прочитај повеќе

Архиепископ Аверкиј Џорданвилски: Ќе дојде ли антихристот, и кога?

CI-yJsEUwAAms9V(По повод сто дваесет и пет годишнината од раѓањето на
светиот отец Јован Кронштатски)

Многумина денес се сомневаат дека ќе дојде Антихристот и дури одбиваат да слушаат за тоа. Меѓу нас, колку и да изгледа чудно, има и духовни лица кои во својот поглед се присоединиле на либерализмот и модернизмот. Толку полошо за нив. Сакајки го тие тоа или не, Антихристот порано или покасно ќе пристигне, како што на тоа јасно нe учи Црквата, и тешко ним ако не го препознаат и му се поклонат, на тоа нe предупредува Самиот Господ Исус Христос, Кој им рече на јудејците: „Јас дојдов во име на Својот Отец и не ме примивте; а ќе дојде друг од негово име и него ќе го примите“ (Јован 5, 43). Под тоа “друг”, Црквата од секогаш го подразбирала Антихристот, учејки дека “Антихрист” значи не само “Христов противник” туку и “наместо- Христос” (предлогот “анти” на грчки означува и “против” и “наместо”).
Прочитај повеќе