Старец Теофан (Соколов), Настојател на Кирилово-Новоезерски манастир (1752 – 1832)

 

athosСтарец Теофан бил еден од учениците, иако не директно, на преподобниот Паисиј (Величковски), преку кого се обновило древното старчество, пренесено и во Русија и процветал во неколку руски обители.

          Наоѓајќи се при митрополитот Новгородски и Петергургски Гавриил, старец Теофан му посочил на старец Назариј, на кого митрополитот му благословил да го обнови Валаам. Благодарение на старецот Теофан бил изваден од затвор преподобниот старец Теодор (Ушаков). Прочитај повеќе

Преподобен Старец Теодор Санаксарски (1718 – 1791)

 

 

image001Преподобниот Теодор потекнува од познатиот дворјански род Ушакови (од тој род е и нашиот познат адмирал). Уште од млади години, за време на службта во Преображенскиот полк, неговите мисли го влечеле кон монашкиот живот.

Тајно ја оставил службата, се облекол во просјачка облека, и заминал на брегот на Северна Двина, во пустинските приморски шуми, и во една зафрлена ќелија проживеал три години, трудејќи се во молитвата и постот, поднесувајќи ги сите потешкотии на отшелничкиот подвиг. Оскудна храна, колку да не умре, му носеле околните христијани. Прочитај повеќе

Извадок од житието на Старец Јоаким од Света Гора (крај)

elder-joachim1Старец Јоаким имаше достигнато одредена состојба на молитва, и само Бог знае на која висина беше таа. Сепак сфатив, можеби преку милоста Божја, дека оваа состојба на молитва секојдневно го носеше сè поблиску и поблиску до Бога. Со секоја Божествена Литургија, старецот ќе дојдеше поблиску до бесконечната милост и љубов Божја. За нас, кои сме световни и површни, ние обично мислиме дека после неколку години се навикнуваш на службите или пак дури и се изморуваш од нив. Божествената Литургија беше слава на Старецот Јоаким и јас, ќе се дрзнам да речам дека ако некој го сретнал Старецот, а не го видел како служи Божествена Литургија, тогаш тој вистински не го има сретнато Старецот. Во тие моменти тој се држеше за облеката Христова; како дете ќе погледнеше кон неговиот Небесен Отец и со воздишки и солзи ќе ја искажеше неговата посветеност и љубов кон Создателот на сè. Тој ќе ја откриеше неговата тага и молитва за сите кои ги побарале неговите молитви, па така, како продолжение ќе ја излиеше неговата љубов кон сите Богоизбрани луѓе. Тој многу жалеше за неслогата и расколите што се случија во Црквата Христова, особено раздорот помеѓу „старокалендарците“. Верен на верата на нашите отци, тој сфати дека лукавиот насадил премногу семиња и така одвлекува многу луѓе од Црквата поради хаотичната состојба на нештата. Прочитај повеќе

Извадок од житието на Старец Јоаким од Света Гора (1)

 

elder-joachimНевозможно е за оние кои ги поминуваат своите животи во постојано практикување на ноќни бденија да бидат оставени од Бога без големи дарови заради нивното бдеење, нивната будност на срцето, и внимателното насочување на нивните мисли кон Него. Душата која се труди во практикувањето на бденија и се надминува во тоа, ќе има очи на Херувим, така да може во секое време да гледа нагоре и да ги созерцува небесните работи.

– Свети Исаак Сириски

Дан. 12, 3: „И разумните ќе сјаат како светилата на небото, и оние што мнозина повратиле кон правда – како ѕвездите, во веки, засекогаш“.

Мaт. 5, 16: „Така треба да свети пред луѓето и вашата светлина, за да ги видат вашите добри дела и да го прослават вашиот Отец небесни“.

Мaт. 13, 43: „Тогаш праведниците ќе светнат како сонце во царството на нивниот Отец, кој има уши да слуша, нека чуе!“

Имав четирнаесет години кога, откако отидов во црква една недела, јас првпат се поврзав со Старец Јоаким (иако тогаш не го знаев тоа). Во задниот дел на црквата, имавме копии од списанието на Светиот Синод од Грција. На последната страна на списанието, имаше еден дел посветен на споменот на Старец Нектариј „Духовниот отец“ од Света Гора. Во тоа време имав голема желба да Му го посветам мојот живот на Бога, посветување кое (во тоа време) беше помешано со желбата да го сторам тоа на Света Гора Атонска. Бев толку вљубен во Атонска Гора, што и самото име ми донесуваше топлина, мир, утеха и радост. Иако имав желба да одам на Атос, се надевав дека ќе најдам место што му припаѓа на нашиот Свет Синод. Во тој период, јас исто така му пишав на Архиепископот Авксентиј блажено-спомнуваниот, објаснувајќи му дека сакам да станам монах, и дека имам желба да одам на Атос. Пред да го добијам неговиот одговор, видов дека овој отец Нектариј бил од ќелијата на Свети Ефтимиј. Па така, јас го испратив моето прво писмо без да знам кој е старец на оваа ќелија, или дали воопшто има некој таму, туку полагајќи ја мојата надеж во Бога преку молитва. Меѓутоа мојата желба беше скришна, па така кога му пишував на кого било, барав во одговорот да не спомнуваат дека јас сакам да станам монах, за да не се случи моите родители да го отворат писмото и да ја прочитаат неговата содржина. Прочитај повеќе

Свети Хризостом Нови

%d1%81%d0%b2-%d1%85%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bc-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8

 

                                                                            (Се одбележува на 7 Септември)

 

Иконата е нацртана за Прославата на Светецот, во Иконографското  студио на  Светиот Манастир “Свети Кирпијан и Јустина“ во Фили (Атина), Грција.

На Свитокот хартија на иконата пишува: “Ние избираме да сме прогонувани,борејки се на неразрушливите ѕидини на Православието”.

 


Прочитај повеќе