ЕКУМЕНИЗАМ: Цариградска патријаршија дозволи втор брак за свештенството

Свештениот Синод на Константинополската патриаршија на свештениците и ѓаконите на својата црква им разреши повторно стапување во брак во неколку случаи: ако свештеникот е вдовец или ако неговата сопруга сама заминала од него, на 3 Септември соопшти „Интерфакс“ со линк од грчката новинарска агенција за црковни вести „Ромфеа“. Прочитај повеќе

Архиепископ Аверкиј Џорданвилски: Со екуменизмот треба одлучно да раскинеме

Со екуменизмот треба одлучно да раскинеме, и со неговите следбеници не треба да имаме ништо заедничко. Ние немаме што да бараме со нив. Ова одлучно треба да го кажеме и да покажеме на дело. За нас настапува време на вистинско исповедништво, кога можеби, и сами ќе останеме и ќе бидеме гонети. Прочитај повеќе

СРПСКИОТ ВЛАДИКА АНДРЕЈ ВУЈИСИЧ ПРЕМИНА ВО РИМОКАТОЛИЦИЗАМ

Во последните десетина години српските свештеници во Јужна и Северна Америка, Канада и Јужноафриканската Република, од римокатолицизам во православна вера конвертираа илјадници луѓе. Голем допринос во сето тоа даде епископот Андреј Вујисич (СПЦ). Прочитај повеќе

Екуменизам: За 7 Јули закажано е единството на источната и западната традиција

Ватиканската служба за информирање ја објави програмата на еднодневната посета на папата Фрањо во италијанскиот град Бари по повод Ден на молитва за мир на Блискиот Исток. Прочитај повеќе