Патријархот Вартоломеј со закана дека ќе го прекине Литургиското единство со Архиереите кои го критикуваат Кристскиот Собор

1450008963_1Се објави писмото на Константинополскиот Патријарх Вартоломеј до Атинскиот Архиепископ Јероним, од 18 ноември, 2016 г. За тоа пишува Аgionoros.

Загриженоста на претстојателот на Константинополската Црква е предизвикана од дејноста на редица грчки клирици и мирјани. По зборовите на патријархот Вартоломеј, со своите изјави по медиумите и социјалните мрежи, а исто така и со патувањата во некои Помесни Цркви, тие го поттикнуваат православниот народ кон „метеж и оспорување на резултатите на успешно одржаниот Свет и Велик Собор“. Прочитај повеќе