Духовни поуки на старец Теофан Новоезерски

  • imagesДуховниот живот, – говори старецот, – треба да биде прост, чистосрдечен, кроток, благопокорлив и смирен. Смирението е спасение без труд. Смирението на срцето е првиот и најглавен темел на домот душевен и на монашкиот живот. Зашто и Христос, Синот Божји, говори: „поучете се од Мене, бидејќи сум кроток и смирен по срце, и ќе најдете мир за душите ваши“. (Мат. 11, 29).

* * *

          Ако од некого бидеме навредени, треба да кажеме: згрешив, прости ради Бога, а во себе, представувај си ги своите гревови, размислувајќи: јас сум достоен за казна и за повеќе од тоа. Прочитај повеќе