ЦРКОВНО ПРЕДАНИЕ

Вистинските христијани на сите времиња, највнимателно се чувале од отровот на смртоносната ерес и другите лажни учења. Тие неотстапно го почитувале догматското и морално предание на Црквата. Не само што православно верувале во Светата Троица, туку и својот живот, своите подвизи и своето однесување го насочувале кон преданието на Црквата. Карактеристична црта за сите Свети Отци е непоколебливото раководење според преданието на Црквата. Тие заповедаат, дека за вистински духовен наставник треба да се смета само оној, кој во се го следи учењето на отците на Источната Црква и со нивните дела го посведочува и потврдува своето учење. Прочитај повеќе

Св. Игнатиј (Брјанчанинов): Што да се прави ако немаме духовник?

Прекрасна е ваш04-30_sv_ignatijата желба да бидете во потполно послушание кај опитен раководител. Но тој подвиг не е даден во нашево време. Него го нема не само во христијанскиот свет, туку дури ни во манастирите… На нашево време му е даден друг подвиг, поврзан со многу тешкотии и сопки. Ние мораме да го извршиме патувањето – не дење, при јасна сончева светлина, туку ноќе, при бледа светлина од месечината и ѕвездите. Нам ни се дадени како раководство Свештеното (предание) и Светото Писмо: токму тоа го велат Светите отци од подоцнежните времиња. Прочитај повеќе

Архиепископ Аверкиј (Таушев): Живеењето според Бога ќе стане многу мачно

 

archbishop-averkyЌе биде такво, затоа што, оној кој живее среде соблазните нема да може да одолее на нивното влијание. Како ледот кој под дејство на топлината ја губи својата цврстина и се претвара во најмека вода, и срцето, иако исполнето со добра волја, бидејки подложено на соблазнителни влијанија, намерно долготрајни, слабее и се менува. Прочитај повеќе