Охридски Пролог: Расудување за 09. Мај

 

Секој православен христијанин мачеништвото за верата може да го прими на самиот себе, како за време на гоњења за верата, така и за време на мир. Авва Атанасиј вели: „Биди мачен од совеста, умри за гревот, умртви ги земните членови на телото, и ќе бидеш маченик според желбата своја. Тие се бореле со царевите и кнезовите, – и ти за цар ги имаш гревот, ѓаволот и кнезовите демонски. Прочитај повеќе