Св. Јован Мосх: Лимонар (2)

Лимонар-слика

Глава 2
За старецот кој примал лавови во својата ќелија

Еден старец живеел во пределот Сапса, а достигнал до таков степен на добродетели, да прима лавови во својата пештера, дури ги земал со своите раце. Толку овој човек бил исполнет со благодатта Божја.


Глава 3
За Конон, презвитерот на манастирот Пентукла

Во лаврата на светиот отец наш Сава Освештени го посетивме старецот Атанасиј и тој ни го раскажа следното: За време додека живеев во општежитие во Пентукла, таму живееше некој презвитер Конон, родум од Киликија. Како добродетелен монах му беше одредено послушанието да крштева. Ги крштеваше сите кои што заради тоа, доаѓаа во манастирот, но секој пат кога требаше да миропомаза некоја жена, делуваше многу вознемирено, така да имаше намера да го напушти манастирот. И секогаш кога помислата за заминување го вознемирувала, му се јавувал свети Јован Крстител и му говорел: „Имај трпение и јас ќе те ослободам од твојата телесна борба“.

Прочитај повеќе

Св. Јован Мосх: Лимонар (1)

Блажени Јован Мосх Постник

До возљубеното чедо во Христа Софрониј Софист

за Лимонар манастир св. сава освештени (фото)Колку е прекрасна глетката на пролетната ливада, мое љубено чедо, бидејќи нејзините разноврсни цветови пружаат изобилно радосна восхитеност кај оние кои ги гледаат. Таа ги привлекува на оние кои што поминуваат и им нуди изобилна духовна трпеза. Од една страна, се радува човечкото око, а истовремено, од друга страна, ужива неговото чувство за мирис. Еден дел на оваа ливада блеска со црвенилото на розите, а на другиот, опојно мирисаат криновите кои нè привлекуваат да ги оставиме розите, па кон нив да се приближиме. А подалеку, како боја на царска порфира, просијавуваат љубичиците. И така, од сите страни патникот го засенуваат разноликоста и разнобојноста на безбројните цветови кои со својот мирис ја галат душата. Со такво задоволство и ти, благодатно и верно чедо мое Софроние, прими го овој мој труд.
Прочитај повеќе

Отец Серафим Роуз: Царскиот пат – Вистинското Православие во времето на апостасија.

„Како што велат Отците, крајностите и од една  и од друга страна, 
подеднакво се штетни… Ние треба да одиме по царскиот пат,
чувајќи се од крајностите од двете страни“ (Св. Јован Касијан)

Православните христијани денserafimrouzес живеат во една од најкритичната епоха во историјата на Црквата Христова. Непријателот на човечкото спасение – ѓаволот, често напаѓа од сите страни, трудејќи се на секој начин да ги отргне верните од патот на спасението кој што им го покажува Црквата и да ја потчини на себе дури и самата Црква Христова, без обзир на ветувањето на Спасителот (Мт. 16, 18), та вистинското Тело Христово да го претвори во „екуменистичка“ организација која го подготвува патот на неговиот личен изабраник, Антихристот, големиот светски владетел во последните денови.
Прочитај повеќе