Преподобен Старец Теодор Санаксарски (1718 – 1791)

 

 

image001Преподобниот Теодор потекнува од познатиот дворјански род Ушакови (од тој род е и нашиот познат адмирал). Уште од млади години, за време на службта во Преображенскиот полк, неговите мисли го влечеле кон монашкиот живот.

Тајно ја оставил службата, се облекол во просјачка облека, и заминал на брегот на Северна Двина, во пустинските приморски шуми, и во една зафрлена ќелија проживеал три години, трудејќи се во молитвата и постот, поднесувајќи ги сите потешкотии на отшелничкиот подвиг. Оскудна храна, колку да не умре, му носеле околните христијани. Прочитај повеќе