Преподобен Паисиј (Величковски) (1722-1794)

 

 

            1-veli4kovski8На духовното делање, преподобниот Паисиј (Величковски) се научил на Атон, родното место на руското монаштво, лулката на аскетското просветување, кое што му недостасувало на старецот во руските манастири и молдавските скитови.

            Но, и Атон во тоа време бележил голем пад. Посетувајќи ги монасите, преподобниот барал за себе духовен отец – раководител, но не пронајдел и затоа пребивал сам, поминувајќи го животот во голема строгост. Прочитај повеќе