СИНАКСАР ВО ПОНЕДЕЛНИК НА ПЕДЕСЕТНИЦА

Се што дише Го слави Господа:

Он ја победува дрскоста на лукавите духови.

 

Во овој ден, понеделник од Педесетница, Го празнуваме Сесветиот и Животворен и Сесилен Дух, едниот од Троица, Бог Кој има еднаква чест, еднаква суштина и еднаква слава со Отецот и Синот.

Во денот на Педесетницата Самиот Свет Дух слезе врз светите апостоли во вид на огнени јазици и остана врз секого од нив, во горната одаја каде што тие престојуваа. Прочитај повеќе