ДАЛИ ПРАШАЊЕТО ЗА КАЛЕНДАРОТ Е ДОГМАТСКО?

 

a-quest-for-reformЕден од најомилените аргументи на апологетите на новиот календар е, дека, прашањето за календарот не е догматско прашање. Ако се тргне според таа логика, тогаш во Црквата Христова мора да се изврши радикално „отфрлање“ на се што не е „догматско“. Свештеничката брада и мантија воопшто не се догма, неоженетиот епископат не е догма, забраната за влегување на жени во олтар и невозможноста за женско свештенство, исто така, не е догма… Прочитај повеќе