Ватикан ќе изнајде начин да повика на Вселенски Собор

 

Во последно време како да се стишија страстите околу „Осмиот“ волчји собор. За него малку се зборува, не се спомнува. Но, во реалноста соборот не е откажан. Прочитај повеќе

СВЕТА ГОРА: НИЕ СМЕ НА СТРАНАТА НА ПАТРИЈАРХОТ И НЕ ДОЗВОЛУВАМЕ ДА БИДЕ ПОНИЖЕН

Според грчкиот портал Ромфеа, Свештената општина Света Гора по вчерашната седница соопшти: „Света Гора е на страната на Вселенската Патријаршија и нема да дозволиме никој да ја понижува. Хеленизмот и Вселенската Патријаршија имаат примат во православието. Света Гора сака да го сочува мирот и единството на Црквата, но светогорците нема да дозволат било кој да го понижува хеленизмот и Вселенската Патријаршија“. Прочитај повеќе

СРПСКИОТ ВЛАДИКА АНДРЕЈ ВУЈИСИЧ ПРЕМИНА ВО РИМОКАТОЛИЦИЗАМ

Во последните десетина години српските свештеници во Јужна и Северна Америка, Канада и Јужноафриканската Република, од римокатолицизам во православна вера конвертираа илјадници луѓе. Голем допринос во сето тоа даде епископот Андреј Вујисич (СПЦ). Прочитај повеќе

Екуменизам: За 7 Јули закажано е единството на источната и западната традиција

Ватиканската служба за информирање ја објави програмата на еднодневната посета на папата Фрањо во италијанскиот град Бари по повод Ден на молитва за мир на Блискиот Исток. Прочитај повеќе