Архиепископ Аверкиј (Таушев): Живеењето според Бога ќе стане многу мачно

 

archbishop-averkyЌе биде такво, затоа што, оној кој живее среде соблазните нема да може да одолее на нивното влијание. Како ледот кој под дејство на топлината ја губи својата цврстина и се претвара во најмека вода, и срцето, иако исполнето со добра волја, бидејки подложено на соблазнителни влијанија, намерно долготрајни, слабее и се менува. Прочитај повеќе

Отец Серафим Роуз: Царскиот пат – Вистинското Православие во времето на апостасија.

„Како што велат Отците, крајностите и од една  и од друга страна, 
подеднакво се штетни… Ние треба да одиме по царскиот пат,
чувајќи се од крајностите од двете страни“ (Св. Јован Касијан)

Православните христијани денserafimrouzес живеат во една од најкритичната епоха во историјата на Црквата Христова. Непријателот на човечкото спасение – ѓаволот, често напаѓа од сите страни, трудејќи се на секој начин да ги отргне верните од патот на спасението кој што им го покажува Црквата и да ја потчини на себе дури и самата Црква Христова, без обзир на ветувањето на Спасителот (Мт. 16, 18), та вистинското Тело Христово да го претвори во „екуменистичка“ организација која го подготвува патот на неговиот личен изабраник, Антихристот, големиот светски владетел во последните денови.
Прочитај повеќе