Духовната власт на пастирот и слободата на личноста на духовното чедо

Апостол Петар не’ учи како треба да се одвива служењето на душегрижништвото: Чувајте го стадото Божјо… не како да господарите со наследството Божјо, туку да бидете углед на стадото (1 Пет. 5: 2-3).
Свети Григориј Богослов повикувајќи се на зборовите на апостолот Петар (Оние, кои се меѓу вас свештеници, ги молам јас, кој сум и сам свештеник, и сведок на Христовите страдања и соучесник во славата, што ќе се открие: пасете го Божјото стадо, што го имате, надгледувајќи го не присилно, туку драговолно и според Бога; не заради неправедна корист, туку од добро срце (1 Петр. 5: 1-2) и наведува: „Нешто што е принудно е слично на растение кое со сила се витка во рацете, но, штом ќе биде препуштено на самото себе се враќа во претходната состојба. Спротивно на тоа, она што се прави со слободна воља е законско и сигурно бидејќи е утврдено со врските на наклонетоста на срцето. Затоа, нашиот закон и Самиот Основач на законот заповедаат: чувајте го стадото Божјо… не принудно, туку доброволно.“ Прочитај повеќе

Ватикан ќе изнајде начин да повика на Вселенски Собор

 

Во последно време како да се стишија страстите околу „Осмиот“ волчји собор. За него малку се зборува, не се спомнува. Но, во реалноста соборот не е откажан. Прочитај повеќе

Мироточива икона на Св.Николај Мирликијски Чудотворец

Оваа икона замироточи на самиот ден на св.Николај Мирликијски Чудотворец на 06/19.12. 1996 год. О. Илија Вамке  е чувар на оваа мироточива икона во храмот Св. Николај Чудотворец во Невада, Лас Вегас кој е под омофорот на Блаженејшиот Димитриј, Архиепископ на Америка. Прочитај повеќе

СВЕТИ ОТЧЕ ЈОВАНЕ МОЛИ СЕ ЗА НАС ГРЕШНИТЕ!

Исток и запад, север и југ, радувајте се празнувајќи го споменот на светителот и чудотворец. Небеса радувајте се, примајќи го новиот ангел, боговдахновениот молитвеник и бесребрениот пастир, благодатниот исцелител, пророк и благовесник, Јован, милостивиот наш застапник и крепкиот наш посредник на Судот.  Прочитај повеќе

СИНАКСАР ВО ПОНЕДЕЛНИК НА ПЕДЕСЕТНИЦА

Се што дише Го слави Господа:

Он ја победува дрскоста на лукавите духови.

 

Во овој ден, понеделник од Педесетница, Го празнуваме Сесветиот и Животворен и Сесилен Дух, едниот од Троица, Бог Кој има еднаква чест, еднаква суштина и еднаква слава со Отецот и Синот.

Во денот на Педесетницата Самиот Свет Дух слезе врз светите апостоли во вид на огнени јазици и остана врз секого од нив, во горната одаја каде што тие престојуваа. Прочитај повеќе