За правилно воспитување на децата

Од Св. Григориј Двоеслов

      Петар: Чесни Владико, бидејќи човечкиот род е заробен со многу и неброени страсти, претпоставувам дека најголем дел од Небесниот Ерусалим ќе биде исполнет со деца.
 
         Григориј: Нема сомнеж дека крстените деца кои рано умираат одат во Небесното Царство.  Меѓутоа, не веруваме исто и за децата што почнале да зборуваат. Зашто, за многу деца се затворени вратите на Небесното Царство поради нивните родители, кои лошо ги воспитувале. Во овој град еден човек им беше познат на сите. Пред три години тој, како што ми се чини, имаше еден син од пет години. Сакајќи го многу телесно, тој го одгледувал без воспитување. И детето, доколку го вознемириле, стекнало навика да ја богохули (и самото наведување е опасност) Божјата величина. 

Прочитај повеќе

ЗА СВЕТАТА ПРИЧЕСТ

Од житието на свети Јован Шангајски и Сан Франциски Чудотворец

Еднаш се случи некој од болните да ги исплука светите дарови. И тогаш повторно се пројави непоколебливата вера на човекот Божји:

„Госпоѓа Мешников ја касна бесно куче. Одбила да ги прими пропишаните инекции или тоа немарно го направила… и од страшната болест се разболе. Штом дозна за тоа, владиката Јован со Светите Дарови побрза кај жената која умираше. Прочитај повеќе

ОДЛУКА ЗА КАНОНИЗАЦИЈА НА РУСКИТЕ НОВОМАЧЕНИЦИ

 

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух

 

Соборот на епископи на Руската Православна Црква Задгранична со длабока почит го разгледа подвигот на мачеништво и исповедништво на безбројните верници на руската земја кои пострадаа од рацете на безбожниците – гонителите на верата Христова.

Уште од времето на Великиот Кнез Владимир рускиот народ со сето срце ја прифати православната вера. Таа ги вдахновнувала бројните свети кнезови, иерарси и подвижници осветувајќи ги христијанските темели на руската култура. Прочитај повеќе

Духовната власт на пастирот и слободата на личноста на духовното чедо

Апостол Петар не’ учи како треба да се одвива служењето на душегрижништвото: Чувајте го стадото Божјо… не како да господарите со наследството Божјо, туку да бидете углед на стадото (1 Пет. 5: 2-3).
Свети Григориј Богослов повикувајќи се на зборовите на апостолот Петар (Оние, кои се меѓу вас свештеници, ги молам јас, кој сум и сам свештеник, и сведок на Христовите страдања и соучесник во славата, што ќе се открие: пасете го Божјото стадо, што го имате, надгледувајќи го не присилно, туку драговолно и според Бога; не заради неправедна корист, туку од добро срце (1 Петр. 5: 1-2) и наведува: „Нешто што е принудно е слично на растение кое со сила се витка во рацете, но, штом ќе биде препуштено на самото себе се враќа во претходната состојба. Спротивно на тоа, она што се прави со слободна воља е законско и сигурно бидејќи е утврдено со врските на наклонетоста на срцето. Затоа, нашиот закон и Самиот Основач на законот заповедаат: чувајте го стадото Божјо… не принудно, туку доброволно.“ Прочитај повеќе

ХОМОСЕКСУАЛНОСТ И НАУЧНИ СТУДИИ

Дали хомосексуалците се „такви од раѓање“ и дали тоа е важно?

 

Хомосексуалните активисти често тврдат дека се родени како хомосексуалци и дека нивната сексуална ориентација е иста како што се бојата на очите и родените како левичари. Трој Пери, поранешен пентакосталец, основател на „Црква“ на метрополитански заедници на хомосексуалците, за својата хомосексуалност вели: „Јас едноставно така сум роден“. Прочитај повеќе