ЖИТИЕ НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ ФИЛАРЕТ ЊУ ЈОРКШКИ ИСПОВЕДНИК ПРВОИЕРАРХ НА РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЗАДГРАНИЧНА (втор дел)

ХАРБИНСКИ ПАСТИР

 

Во Харбин отец Филарет водел голема црковна и пастирско – проповедничка дејност. Веќе првите години од своето служење во свештенички чин тој привлечел многу луѓе кои го барале духовниот пат. Богослужбите кои ги извршувал со огнена вера и неговите вдахновени проповеди придонеле храмовите да бидат полни со луѓе кои се молат. Луѓето во голем број оделе во храмот каде што служел о. Филарет. Него го сакале сите жители на Харбин. Неговото име се прочуло и надвор од границите на Харбинската епархија. Прочитај повеќе

ЖИТИЕ НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ ФИЛАРЕТ ЊУ ЈОРКШКИ ИСПОВЕДНИК ПРВОИЕРАРХ НА РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЗАДГРАНИЧНА (1 дел)

Свети Филарет, во светот Георги Николајевич Вознесенски, потекнува од благочестиво побожно руско православно семејство. Роден е на 22 Март 1903 година во градот Курск. Неговиот татко бил свештеник, а подоцна и Архиепископ во Руската Православна Црква Задгранична, Димитриј Хајларски. Во 1909 година семејството на владиката Филарет се преселило на Далечниот Исток, и до 1920 година идниот светител живеел во Благовештенском, каде што и завршил гимназија. Прочитај повеќе

ОДЛУКА ЗА КАНОНИЗАЦИЈА НА РУСКИТЕ НОВОМАЧЕНИЦИ

 

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух

 

Соборот на епископи на Руската Православна Црква Задгранична со длабока почит го разгледа подвигот на мачеништво и исповедништво на безбројните верници на руската земја кои пострадаа од рацете на безбожниците – гонителите на верата Христова.

Уште од времето на Великиот Кнез Владимир рускиот народ со сето срце ја прифати православната вера. Таа ги вдахновнувала бројните свети кнезови, иерарси и подвижници осветувајќи ги христијанските темели на руската култура. Прочитај повеќе

Архиепископ Аверкиј Џорданвилски (1906 – 1976)

Архиепископот Аверкиј е роден на 19 Октомври 1906 година во градот Казан, како Александар Павлович Таушев. Службата на татко му, благородник и висок државен службеник на Царска Русија, ги принудувала на често селење. Така, младиот Александар имал можност од прва рака да го запознае срцето на Русија, нејзините манастири  и светињи. Иако како дете ја напуштил татковината, сеќавањето на тие места не избледнале во него. Прочитај повеќе

Преподобен старец Доситеј, Киево – Печерски затвореник (1721 – 1776)

    Девица Дарја – така се викала оваа голема подвижница, позната под името старец Доситеј, – од детски години во манастир ја воспитувала својата баба – монахиња. Излегувајќи од манастирот (таа била дворјанка, и родителите сакале на својата ќерка да и дадат светско образование), Дарја и во светот продолжила да живее подвижнички – во среда и петок воопшто не јадела ништо, а во другите денови не јадела ниту месо, ниту млеко, ниту јајца. Нејзе ја опкружувало раскош и богатство, но во својата соба Дарја спела на тесна даска, ставајќи под својата глава сено. И со големите и со малите, дури и со своите потчинети слуги, таа била подеднакво рамна, никому не противречила и никого не натажувала ни со збор, ни со дело. Често ги повикувала кај себе сиромашните и со нив делела леб и питие. Прочитај повеќе