СВЕТА ГОРА: НИЕ СМЕ НА СТРАНАТА НА ПАТРИЈАРХОТ И НЕ ДОЗВОЛУВАМЕ ДА БИДЕ ПОНИЖЕН

Според грчкиот портал Ромфеа, Свештената општина Света Гора по вчерашната седница соопшти: „Света Гора е на страната на Вселенската Патријаршија и нема да дозволиме никој да ја понижува. Хеленизмот и Вселенската Патријаршија имаат примат во православието. Света Гора сака да го сочува мирот и единството на Црквата, но светогорците нема да дозволат било кој да го понижува хеленизмот и Вселенската Патријаршија“.

Ваквото соопштение во духот на етнофилетизам и фашизам не’ остава без зборови. Потсетуваме, Свештената општина на Света Гора ја сочинуваат претставници на сите дваесет светогорски лаври (манастири), од кои 17 се грчки, еден руски, еден српски и еден бугарски.

Превод: СВЕТА РЕВНОСТ.

Преземено од svetogorskestaze.blogspot.com

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *