Недела на Православието

На оние кои ја напаѓаат Црквата Христова и учат дека таа се поделила на гранки кои помеѓу себе се разликуваат по своето учење и начин на живот, и учат дека Црквата не постои на видлив начин, туку дека таа ќе настане од гранки, расколи и неправославни учења, преку нивно соединување во едно тело, и оние кои не го разликуваат вистинското свештенство и Светите Тајни од еретичките, туку учат дека крштението и евхаристијата на еретиците се доволни за спасение, и оние кои имаат општење со споменатите еретици, кои им помагаат, или пак ја штитат нивната нова ерес наречена екуменизам, притоа помислувајќи дека тоа е братска љубов и начин за соединување на разделените христијани, нека е: анатема.

OBERAMMERGAU, GERMANY – MAY 15: Leaders of different religions perform the ecumenical service prior to the premiere of the Passionplay 2010 on May 15, 2010 in Oberammergau, Germany. The Passionplay will be held until 3. October 2010 five times a week, it is held every ten years since 1633, when the inhabitans of Oberammergau were threatened by disease and promised to stage the play if they survived. (Photo by Thomas Niedermueller/Getty Imagе

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *